Isplanirajte svoje troškove uz naš vodič za budžet

Studiranje u inostranstvu može biti skupo. Međutim zahvaljujući bilateralnom sporazumu, studiranje u Sloveniji je za vas besplatno. U ovoj evropskoj zemlji imate pristup kvalitetnom obrazovanju bez plaćanja školarine.

Pre preseljenja u Sloveniju, morate uzeti u obzir sve troškove. Tu spadaju: stanarina, hrana, zdravstveno osiguranje, prevoz i budžet za socijalni život tokom studija u Sloveniji.

U ovom članku ćemo vam pomoći da efikasno isplanirate svoj budžet za studije u Sloveniji.

Oslobođeni ste plaćanja školarine

Najveća prednost studiranja u Sloveniji je ta što ste oslobođeni plaćanja školarine. Ostali inostrani studenti godišnje plaćaju od 3.000 do 15.000 evra, u zavisnosti od studijskog programa.

Ovo je naveće olakšanje za vaš budžet za studije u inostranstvu. Zauzvrat dobijate međunarodno priznatu diplomu u EU i u svetu.

Izračunajte troškove smeštaja

Cene smeštaja u državnim studentskim domovima u Sloveniji kreću se od 120 do 180 evra mesečno. Cena zavisi od lokacije i od toga da li delite sobu ili stan sa cimerom ili ste sami.

Ostale mogućnosti smeštaja su privatni domovi. Obično imaju više cene od državnih domova i privatnog smeštaja. Cena privatnog smeštaja zavisi od grada u kojem studirate. Lokacija takođe igra ulogu u ceni kao i da li ćete živeti sami ili sa cimerima. Obično cena mesečnog najma u privatnom smeštaju se kreće od 150 eura i više.

Troškovi studentske vize

Jednom kada ste primljeni na jedan od slovenačkih fakulteta, prvi korak koji morate preduzeti je da dobijete studentsku vizu. Troškovi dobijanja studenstke vize su oko 70 evra. Za više informacija o regulisanju studentske vize u Sloveniji, obratite se vašim obrazovnim mentorima.

Troškovi života

Kao student u Sloveniji morate da isplanirate mesečne troškove za hranu, socijalni život kao i za neplanirane situacije. Velika olakšica studentskog budžeta su studentski bonovi preko kojih država subvencioniše hranu svakog studenta.

Uzimajući u obzir različite životne troškove, studentski budžet u Sloveniji iznosi približno 400 eura mesečno.

To uključuje mesečnu kartu za javni prevoz koju takođe subvencioniše država, troškove mobilnog telefona i budžet za druženje i izlete.

Zdravstveno osigiuranje

Svi strani studenti u Sloveniji moraju imati zdravstveno osiguranje i to je jedan od uslova za dobijanje studentske vize.

Srpski studenti mogu da koriste osnovno zdravstveno osiguranje na osnovu bilateralnog sporazuma dveju zemalja. Preporučuje se da svaki student ima i privatno zdravstveno osiguranje koje pokriva više usluga i koje će vas koštati 200 eura godišnje.

Troškovi prevoza

Kao student u Sloveniji moći ćete da koristite javni prevoz sa popustom na mesečne karte. Država subvencioniše prevoz svih studenata koji na osnovu toga mesečnu kartu plaćaju samo pola cene. Na primer, u Ljubljani mesečna karta košta 37 evra, dok za studente iznosi 20 evra. Iznajmljivanje bicikla je takođe veoma popularno među studentima, i to će vas koštati 3 eura za celu godinu.

 

[Pročitaj sledeće] Prednosti osnovnih studija u Sloveniji

[Upisi u toku]