Skip to main content Skip to search
Словенија 5-та најбезбедна земја на светот - Словего

Slovenija je peta najbezbednija zemlja na svetu, prema Globalnom indeksu mira

Slovenija je rangirana na 5. najsigurniju zemlju na svetu, prema istraživanju Globalnog indeksa mira (Global Peace Index 2021).

Istraživanje Globalnog indeksa mira (GPI) procjenjuje 163 zemlje na osnovu socijalne sigurnosti i sigurnosti, obima trenutnih domaćih i međunarodnih sukoba i stepena militarizacije.

Izveštaj obuhvata 99,7 odsto ukupne svetske populacije, koristeći 24 indikatora, uključujući funkcionisanje državnih organa, kriminal, broj zatvorenika i izvoz oružja.

Island je ove godine zadržao prvo mesto na listi najbezbednijih zemalja na svetu, a njegova pozicija kao prvoplasirana nije se menjala od 2008. godine.

Odmah iza Islanda, slede Novi Zeland, Danska, a na 4. mestu je Portugal.

Prema istraživanju, čak 8 od 10 najbezbednijih zemalja su zapadnoevropske ili centralnoevropske demokratije. Sloveniju, koja je na 5. mestu, slede Austrija na 6., Švajcarska, Irska, Češka, i Kanada na 10. mestu.

Od zemalja u regionu najbolju poziciju ima Hrvatska i zauzima 17. mesto, Makedonija je 40., dok su Srbija i Albanija na 44. i 48. mestu.

Globalni indeks mira (GPI) ustanovljen je 2006. godine. australijski međunarodni tehnološki preduzetnik Steve Killeaa, a izveštaj je pripremio Institut za ekonomiju i mir (IEP).

Globalni indeks mira (GPI) je vodeći svetski izveštaj sa sveobuhvatnom analizom trendova mira, njegovih ekonomskih vrednosti i načina na koji se razvijaju mirna društva.

[Pročitaj sledeće] Prednosti osnovnih studija u Sloveniji

[Upisi u toku]