Skip to main content Skip to search
Markeri

NAJČESĆE POSTAVLJANA PITANJA

Slovenija je pravi izbor za studije u inostranstvu ukoliko želite visoki evropski kvalitet obrazovanja, geografsku blizinu i niske troškove života u poređenju sa drugim EU zemljama. Neki od razloga za odabir studija u Sloveniji su: – besplatne studije; – međunarodno priznate diplome u EU i u svetu; – odlično organizovan sistem podrške studentima; – kvalitetan životni standard; – sedma najbezbednija zemlja na svetu; – najčistija i najzelenija zemlja na svetu; – brojne mogućnosti za razvoj karijere.

Državljani Srbije, Makedonije, Crne Gore i BiH su oslobođeni plaćanja školarine, na osnovu bilateralnog dogovora o besplatnom obrazovanju između Slovenije i ovih zemalja. Državljani svih država članica EU imaju besplatne studije u Sloveniji.

Internet nam pomaže da nađemo potrebne informacije. Međutim, specifični detalji i precizne informacije za svaki studijski program (*potreban prosek ocena) zahtevaju sveobuhvatno znanje slovenačkog obrazovnog sistema. Usluge Slovega nude kompletnu personalizovanu podršku studentu i njegovim roditeljima počevši od apliciranja, izbora studijskih programa, pravilnog popunjavanja i podnošenja prijave, slanja dokumenata na fakultete i komunikacija sa njima, praćenje strogih rokova, dobijanje potvrde za prijem i upis, apliciranja za vizu i zahteva za smeštaj. Da li želite svog ličnog mentora za zagarantovan upis? Pišite nam na info@slovego.com ili nas pozovite na Viber: +386 69 722 780.

Slovenački univerziteti nude veliki izbor studijskih programa (preko 1500) u svim naučnim oblastima: umetnosti, humanističkim naukama, društvenim naukama, prirodnim naukama, tehničkim naukama, kao i brojne interdisciplinarne programe.

Najvažnije je da se prijave podnesu još u prvom roku, koji počinje u februaru, a posle završetka srednje škole, prijave se dopunjuju neophodnim dokumentima. Rokovi za prijavu na master studije počinju u martu i različiti su na svakom fakultetu. * Drugi i treći rok odnosi se na prijavljivanje na fakultete na kojima ima slobodnih mesta. Za detalje o prijavljivanju kontaktirajte naše obrazovne mentore.

Opšti uslovi za upis su: – za dodiplomske studije: prosek ocena 3g. i 4g. srednje škole; – za magistarske studije: prosek ocena diplome. Dokumenti o upisu variraju u zavisnosti od studijskog programa. O pitanjima vezanim za konkretne programe pišite nam na info@slovego.com.

Da, u Slovegu garantujemo upis na fakultet, jer iz našeg dugodišnjeg iskustva znamo koliki je prosek ocena potreban za siguran upis na sve studijske programe. Potpisujemo ugovor sa svim strankama kao garanciju za kvalitet naših usluga. Da li i vi želite zagarantovan upis i detaljnu individualnu analizu? Kontaktirajte nas na info@slovego.com kako bismo vam poslali ponudu prilagođenu vašem akademskom interesu.

Životni troškovi zavise od grada u kome se studira. Prosečna stanarina za sobu u Ljubljani kreće se od 150 do 200 EUR mesečno i zavisi od toga da li ćeš sobu ili stan deliti sa cimerom. Tome treba dodati troškove za hranu (oko 150 EUR) i džeparac za socijalni život, koji zavisi od vašeg životnog stila.

Studiranje je na slovenačkom jeziku, a za upis nije potreban sertifikat o poznavanju jezika. Izuzeci su: medicina, stomatologija, farmacija, psihologija, režija / film i novinarstvo, za koje je potrebno imati sertifikat nivoa B2 * Postoje studije na engleskom jeziku za određene programe, a zahtevi fakulteta za sertifikat o poznavanju jezika sa razlikuju.

Slovenski jezik je srodan slovenski jezik i brzo se uči. Pre dolaska u Sloveniju preporučuje se učenje jezika najmanje 2 do 3 meseca.

Ne postoje prijemni ispiti za upis na fakultete u Sloveniji, osim na akademijama za muziku, umetnost, film / režiju, sport, stomatologiju i arhitekturu.

Da, možeš studirati vanredno, a za ovu vrstu studija plaća se školarina.

Ne postoji starosna granica za upis u slovenačke obrazovne institucije.

Da, na osnovu studentske dozvole za boravak, možete raditi i do 40 sati nedeljno. Po zakonu, minimalna satnica za studente iznosi 5.4 EUR bruto.

Da, preporučljivo je steći studentsko radno iskustvo, koje bi se koristilo kao ulog za stalni posao. Karijerni centar vašeg fakulteta takođe će vam pomoći u potrazi za poslom.