Skip to main content Skip to search

5 brda koje morate osvojiti u Ljubljani

Vikendi su za odmor od studijskih obaveza, pa svaki student želi da ih provede daleko od gradske gužve. Odabrali smo za vas pet brda na kojima možete da se opustite i udahnete planinski vazduh. Blizu Ljubljane, ali ipak daleko od gradske vreve, ova mesta su savršena za piknik šetnje sa kolegama ili planinarenje uz omiljenu muzičku listu.

 

1. Šmarna Gora

Iz Šmarne Gore se pruža prelep pogled na Kamničke i Julijske Alpe Ljubljanske doline. Pored pogleda, još jedan razlog da posetite Šmarnu goru je i čuveno zvono, za koje se veruje da ispunjava želje onih koji će na njega zvoniti. Uspon traje između pola i sata, naravno u zavisnosti od rute koju odaberete. Možete birati između petnaest lakših planinarskih staza.

Zamislite želju i pravac Šmarnu goru!

 

2. Rašica

Severno od Ljubljane, iznad sela Rašica i Dobena, nalazi se vrh Stane Košća, poznatiji kao Rašica.
Na vrhu je kula visoka 17 metara sa koje se otvara prelep pogled na veći deo centralne Slovenije, odakle se najbolje vide Kamniško-Savinjski Alpi.

Samo nekoliko metara ispod vrha nalazi se planinarski dom, koji radi svakog dana i čeka vas!

 

3. Krim

Gotovo da nema Ljubljančanina koji nije doživeo pejzaž koji nudi Krim. Zbog svog položaja i oblika, Krim je jedno od najprepoznatljivijih brda u blizini Ljubljanske kotline, koje svake godine posećuje hiljade planinara.

To je daleko najviše brdo u okolini Ljubljane, ali pogled sa vrha je i najlepši. Kad staneš na vrh pod nogama ti je cela ljubljanska močvara, a ispred tebe pogled na Kamniško Savinjske Alpe, dok se sa desne strane iznad Grosuplja otvara planinski venac Posavske šume zajedno sa Kumom. U dobrim vremenskim uslovima sa Krima se vidi Pohorje.

 

4. Velika planina

Sa Velike planine se pruža prelep pogled na okolne vrhove, kao što su Grintovec, Skuta, Brana, Ojstrica, Planjava, Luška baba i Kamničko sedlo. Pogled je posebno lep u proleće, kada su ove planine još prekrivene belim zimskim pokrivačem. Tako možete uživati ​​u prelepom proleću gledajući najnoviji snežni pokrivač u ovoj oblasti.

Velika planina pripada Kamničko-Savinjskim Alpima i prostire se na 5,8 kvadratnih kilometara. Najviši vrh planine je Gradi .e, koji se uzdiže na 1666 metara nadmorske visine. Penjanje na ovu planinu takođe vam pruža mogućnost da ne napustite Sloveniju bez penjanja na svetski poznate Alpe!

 

5. Dolomiti

Polohogradski Dolomiti, koji se nazivaju i Polhov Gradec ili Pograjci, su slovenačka regija koja se graniči sa nešto višim brdom Škofja Loka na severu i Ljubljanom na jugu. Među najpopularnijim mestima za planinarenje kada su Dolomiti u pitanju su Jakob i Osolnik.

Raznolik predalpski svet zapadno od Ljubljane poznat je po oštrim vrhovima, prelepim pogledima i raznovrsnoj vegetaciji. Dolomiti su uvod u Alpe, ali su dostupni i manje iskusnim i spremnim penjačima.

 

[Pročitaj sledeće] Prednosti osnovnih studija u Sloveniji

[Upisi u toku]