Doprinos studentskom budžetu

Mogućnost zapošljavanja preko studentskog servisa imaju svi domaći i inostrani studenti upisani u slovenačke visokoškolske ustanove. Kroz veliku ponudu poslova država omogućava studentima da aktivno učestvuju na tržištu rada, steknu radno iskustvo i kompetence pre diplomiranja. Ovaj vid doprinosa studentskom budžetu je veoma popularan među studentima.

Rad do 40 sati nedeljno

Slovenija je jedna od retkih zemalja u EU i u svetu, koja studentima omogućava rad do 8 sati dnevno, odnosno do 40 sati nedeljno. Svi redovni i vanredni studenti na visokoškolskim ustanovama u Sloveniji imaju pravo na rad. Iako poslovi koje student obavlja ne predstavljaju redovni oblik zaposlenja, država ih priznaje kao radno iskustvo.

Iznos satnice je 5.40 evra

Zakonski definisana minimalna satnica za studente iznosi 5.40 evra bruto, odnosno 4.56 evra neto. Od bruto iznosa, 15.5% ide na doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje i obračunava se za penziju.

Kako steći prvo radno iskustvo u EU?

Studentski servis je državna agencija za zapošljavanje studenata sa 19 filijala širom Slovenije. Poslodavci u Sloveniji svakodnevno objavljuju konkurse za studente u studentskom servisu. U konkursu su navedena vrsta posla, mesto i iznos satnice. Kao student prvo se morate registrovati u studentskom servisu. Tada možete odabrati za koji posao ćete se prijaviti.

Veliki izbor poslova

Objavljeni poslovi su kratkoročni ili dugoročni. Studenti mogu da biraju između različitih vrsta poslova. Deo ponude odnosi se na prodaju, uslužnu delatnost, prevođenje, programiranje, administrativne poslove, promocije, degustacije, rad u ugostiteljskim objektima itd. Koliko dana i sati će student raditi je stvar dogovora, a zavisi od potreba poslodavca i slobodnog vremena studenta.

Uslovi rada

Pre početka rada važno je da se kao student dogovorite sa poslodavcem o svim uslovima rada. Studentski servis studentu izdaje uput, a poslodavac je dužan da ga potpiše i pečatira. Po završetku posla, poslodavac je dužan da izračuna radno vreme na osnovu kojeg studentu isplaćuje zarađeni novac.

 

[Pročitaj sledeće] Koliko će vas koštati studiranje u Sloveniji?

Prednosti rada

Rad preko studentskog servisa u Sloveniji je ogromna korist za sticanje dragocenog radnog iskustva kod različitih poslodavaca. Kasnije to iskustvo možete iskoristiti da biste dobili posao sa punim radnim vremenom. Sva znanja koja ćete steći na radnim mestima imaće pozitivan uticaj na vaš lični i profesionalni razvoj. Za većinu srpskih studenata u Sloveniji će rad preko studentskog servisa biti prvo radno iskustvo u Evropskoj uniji.

Investicija za redovno zaposlenje

Sve veštine stečene tokom rada preko studentskog servisa imaju ozbiljno mesto u vašem profesionalnom CV-ju. Često se dešava da nakon diplomiranja dobijete posao tamo gde ste radili tokom studija. Hrabri diplomci koji imaju svoje ideje, radno iskustvo stečeno tokom studentskog staža mogu koristiti kao investiciju za pokretanje sopstvenog biznisa!

Upišite se na univerzitete u Sloveniji uz pomoć SLOVEGO-a I otvorite put ka uspešnoj profesionalnoj karijeri!

 

[Upisi u toku]