3 мин. читање

Master studije u Evropi

Da li završavate dodiplomske studije ili ste tek diplomirali i suočeni ste sa još jednim važnim životnim izazovom, nastavkom školovanja?

Vaša zemlja vam nudi mogućnosti da poboljšate i produbite svoje znanje iz oblasti studija u kojoj ste diplomirali, ali vi i dalje želite nešto više od nivoa obrazovanja koje vam ona nudi.

Da li želite da steknete nove i nadograđene kvalifikacije koje će vam omogućiti međunarodnu karijeru?

Slovenija je odlična destinacija za master studije u Evropskoj uniji!

Ova zemlja sa odličnim geografskim položajem u Evropi je sedma najsigurnija zemlja na svetu. Stoga nema razloga da brinete o svojoj bezbednosti. Slovenija je moderna i savremena zemlja, a život u njoj je prilično dostupan studentima.

Slovenački sistem visokog obrazovanja nudi besplatno obrazovanje na državnim univerzitetima svim državljanima Srbije, Makedonije, Crne Gore, BiH i Kosova. Svi državljani država članica EU takođe imaju besplatne studije u Sloveniji.

Inostrani studenti koji ne dolaze iz gore pomenutih zemalja plaćaju školarinu u iznosu od 3.000 do 15.000 evra po akademskoj godini.

Jedan od razloga zašto mnogi inostrani studenti biraju Sloveniju za master studije je mogućnost putovanja. Zemlja ima bogatu kulturnu i istorijsku tradiciju, a prirodne lepote i čisto okruženje sjajna su prilika da slobodno vreme provedete u istraživanju, piknicima i sportu.

Dalje, Slovenija se graniči sa četri države: Italijom, Austrijom, Mađarskom i Hrvatskom. Putovanje ne znači pauzu od učenja, pa iz Slovenije za dva sata možete posetiti neku od susednih zemalja.

Slovenačka studentska viza omogućava vam slobodno putovanje i bez ograničenja u Evropskoj uniji.

Transportni sistem u Sloveniji je efikasan. Bilo da se odlučite za autobus, voz ili avion, država ima odlične veze sa svim evropskim destinacijama

Širok izbor master studija i uslova za upis

Slovenački univerziteti imaju kvalitetan obrazovni sistem sa prepoznatljivom tradicijom, koji omogućava akademsku nadogradnju u svim naučnim oblastima. Na 6 univerziteta sprovodi se 500 master studija u svim naučnim oblastima. Oni će vam ponuditi najnovija naučna istraživanja i pripremiti vas da se samouvereno suočite sa globalnim izazovima.

Kakva je procedura za prijavu na master studije u Sloveniji?

1. Izbor univerziteta

Kada birate univerzitet, svakako želite da uzmete u obzir lokaciju fakulteta. Dalje birate master programe na slovenačkom ili na engleskom jeziku. I na kraju prednosti života u jednom ili drugom gradu i vrsta smeštaja.

2. Proverite uslove za upis

U Sloveniji ne postoje prijemni ispiti za upis na master studije, osim na akademijama za umetnost. Rokovi za prijavu otvaraju se u martu i traju različito, u zavisnosti od fakulteta. Najvažnije je imati već stečenu diplomu u svojim rukama kako biste napravili nostrifikaciju prethodnog znanja.

Na master studije se možete upisati i ukoliko još uvek niste diplomirali. Uslov je da dobijete diplomu najkasinije do kraja avgusta ili početka septembra.

Sledeće je proveriti zahtevani jezik studija. Potvrda o poznavanju slovenačkog ili engleskog jezikla uglavnom nije potrebna za upis na master studije. Međutim postoje izuzeci i određeni fakulteti će od vas tražiti da priložite potvrdu o poznavanju jezika.

Prilikom odabira prijavljenih kandidata, određeni fakulteti uzimaju u obzir vaš prosek ocena na dodiplomskim studijama. Od vas će takođe biti zatraženo da napišete propratno pismo.s

3. Pripremite svoje finansije

Troškovi života se razlikuju u zavisnosti od lokacije studija, ali uglavnom su najveći u glavnom gradu Ljubljani. Način pokrivanja troškova najviše zavisi od vašeg načina života i vaših potrošačkih navika.

4. Podnošenje prijave za upis

Slovenački sistem visokog obrazovanja omogućava svakom kandidatu da se prijavi na tri studijska programa. Za prijavu na master studije najvažniji je prvi rok koji počinje u martu, jer su tada sva mesta slobodna. Pojedini fakulteti najavljuju drugi rok za prijavu, pa čak i treći ako nisu popunjena sva mesta. Rokovi za prijavu su različiti na svakom fakultetu. Pazite da ne propustite rokove i kontaktirajte naše obrazovne mentore koji imaju sveobuhvatno znanje. Ne čekajte zadnji dan, u slučaju da od vas fakultet zahteva da dostavite dodatni dokument.

5.Upis

Kada se završe rokovi predaje dokumentacije i nostrifikacija diploma, fakulteti dovršavaju izbor prijavljenih kandidata. Ukoliko ispunjavate sve uslove za upis i ukoliko ste ispoštovali celu proceduru i rokove, očekujte odgovor da ste primljeni. Tek tada sledi zvanični upis.

6.Zahtev za smeštaj

Jednom kada ste primljeni na studije u Sloveniji, sledeći korak je da potražite smeštaj u studentskom domu ili stanu. Troškovi smeštaja će verovatno biti vaš najveći mesečni trošak. Iznos uglavnom zavisi od grada u kojem ćete studirati, a cene se kreću od 130 evra i više mesečno.

7. Obezbediti zdravstveno osiguranje

Pre dolaska u Sloveniju na studije potrebno je da obezbedite zdravstveno osiguranje koje će pokrivati celokupni period vašeg boravaka tokom studija. Osiguranje je jedan od uslova za dobijanje studentske vize.

[Pročitaj sledeće] Prednosti osnovnih studija u Sloveniji

8.Dolazak u Sloveniju

Najbolje vreme za dolazak u Sloveniju je dve do tri nedelje pre početka studija u oktobru. Tokom ovog perioda moći ćete da upoznate grad i da se bez stresa pripremite za početak studija.

9.Prijavljivanje za boravišnu dozvolu na osnovu studija/ studentske vize

Zahtevi za regulisanje boravišne dozvole zavise od administrativne jedinice u gradu u kojem ćete studirati. Prilikom podnošenja prijave potrebno je da pripremite sve zahtevane dokumente. Savetnik u upravnoj jedinici ima autonomno pravo da zatraži dodatni dokument ukoliko smatra potrebnim. Ukoliko ste predali svu zahtevanu dokumentaciju, ne morate da brinete da li ćete dobiti studentsku vizu.

10. Početak studenstkog života u Sloveniji

Kada završite sve prethodne procedure, spremni ste za početak studija u Sloveniji! Prepustite se novim izazovima, iskoristite sve mogućnosti i svet će biti vaš!

Popunite besplatni obrazac za konsultacije sa našim iskusnim obrazovnim mentorom i saznajte da li naša ponuda saveta odgovara vašim potrebama.

[Pročitaj sledeće] Prednosti osnovnih studija u Sloveniji

[Zakažite konsultacije]