Engleski jezik kao sredstvo za naučno istraživanje

Međunarodna dimenzija visokog obrazovanja u Evropi zauzima centralno mesto u programima evropskih i nacionalnih vlada. Tu su uključene institucije visokog obrazovanja, studentske organizacije i agencije za akreditaciju.

Upotreba engleskog jezika kao alata za naučno istraživanje i nastavu povećala se prvenstveno na master studijama. To je zahtevalo povećanje broja međunarodnih studijskih programa na engleskom jeziku.

Zbog toga zemlje Evropske unije u okviru master studija sve više nude programe na engleskom jeziku. Cilj je pružiti relevantno obrazovanje studentima, koji će biti budući akademski svetski građani, preduzetnici i naučnici.

Prednosti studiranja na engleskom jeziku u Sloveniji

Na studijama na engleskom jeziku u Sloveniji dobijate moderan i kvalitetan oblik nastave koji podstiče strateško razmišljanje i inovacije. Sa kulturne tačke gledišta, studentima pruža veću svest o globalnim problemima.

Zbog internacionalizacije univerziteti imaju mogućnost da steknu pozitivnu međunarodnu reputaciju, a Evropa u tom pogledu služi kao primer najbolje prakse na svetu.

Izborom magistarskih studija na engleskom jeziku dobijate priliku da se pridružite mobilnim intelektualnim i istraživačkim grupama. Tako postajete kvalifikovani kadar sa globalnom svešću i multikulturalnim kompetencama.

Ključne karakteristike master studija u Sloveniji

Visoko obrazovanje u Sloveniji izvodi se po bolonjskom sistemu. Studije su podeljene u tri ciklusa:

  • dodiplomske studije: 3/4 godine, 180 – 240 ESPB bodova, diploma
  • master studije: 1/2 godine, 60 – 120 ESPB bodova, magistarske studije
  • doktorske studije: 3 godine, nemaju ESPB bodovanje

Magistarske studije na engleskom jeziku u Sloveniji fokusirane su na praktičnu obuku i intenzivne istraživačke projekte. Način izračunavanja bodova i ocenjivanja meri se prema tome koliko rada student uloži. Tu spadaju: vežbe, prezentacije, vreme provedeno na predavanjima i konačni rezultat studenta na ispitu.

Studenti na master studijama ne dobijaju samo teorijsko znanje. Kroz master studije oni učestvuju u istraživačkim projektima i usavršavaju metode koje su im potrebne da bi postigli željene rezultate.

Na master studijama na engleskom jeziku koristi se najsavremenija literatura. Uobičajena praksa je da fakulteti u svoja predavanja uključuju renomirane profesore i stručnjake sa međunarodnom karijerom.

Mogućnost izbora programa i učešća u međunarodnim razmenama

Kandidati za master studije u Sloveniji mogu birati između studijskih programa u istoj ili srodnoj oblasti osnovnih studija. Budući studenti takođe imaju priliku da se upišu na interdisciplinarne studije.

Gotovo sve obrazovne institucije imaju partnersku instituciju u drugoj zemlji Evopske unije. Neki od fakulteta sprovode programe zajedno sa obrazovnim institucijama na drugom kontinentu.

Sa jedne strane to omogućava studentima da tokom studiranja idu na međunarodnu razmenu u drugu zemlju. Takođe im omogućava i da steknu dvostruku diplomu, kojom postaju još konkurentniji kadar na globalnom tržištu rada.

[Zakažite konsultacije]

Master studije na engleskom jeziku u Sloveniji

Slovenija je punopravna članica Evropske unije od 2004. godine, a članica Šengenskog područja od 2007. godine. Ova mala zemlja (2.1 milion stanovnika), potpisnica Bolonjske deklaracije, ulaže velika sredstva u visoko obrazovanje. Zbog toga je Slovenija prepoznatljiva destinacija za mnoge inostrane studente, ne samo iz Evrope već i iz sveta.

Ponuda master programa na engleskom jeziku je široka, a diploma stečena na slovenačkim univerzitetima međunarodno je priznata.

Neki od fakulteta u Sloveniji imaju trostruke međunarodne akreditacije što ih pozicionira visoko na listi nasprestižnijih univerziteta na svetu. U Sloveniji možete izabrati da studirate na engleskom jeziku u svim naučnim oblastima. Neke od njih su:

  • Tehničke nauke: građevinarstvo, arhitektura, informatika, IT inženjering, elektrotehnika, tehnička bezbednost, metalurgija, geologija, geotehnologija
  • Prirodne nauke: hemija, hemijsko inženjerstvo, biohemija, bioinformatika
  • Društvene nauke: ekonomija (16 smerova), menadžment, političke nauke, međunarodni odnosi, evropske studije, turizam, javna uprava, nauka o odbrani, engleski jezik, pedagoški smerovi, etnologija, kulturna antropologija.
  • Brojne interdisciplinarne ili kombinovane studije.

Uslovi za upis

Strani studenti upisuju master studije u Sloveniji pod istim uslovima koji važe za domaće studente. Prijemnih ispita nema osim na akademijama za umetnost. Rokovi za prijavu počinju početkom marta i traju različito u zavisnosti od fakulteta. Za uspešan upis potrebno je ispoštovati rokove za predaju kompletne dokumentacije. Određeni fakulteti mogu tražiti da dostavite potvrdu o poznavanju engleskog jezika. Kada od fakulteta dobijete odgovor da ste primljeni, sledi upis u visokoškolsku ustanovu. Tada se, u skladu sa studentskim statusom, reguliše boravišna dozvola.

 

 

[Pročitaj sledeće] Prednosti osnovnih studija u Sloveniji