Kvalitetan evropski obrazovni system

Slovenački univerziteti (5 državnih I 1 privatni) imaju kvalitetan obrazovni sistem. Karakteriše ga prepoznatljiva tradicija koja omogućava akademski razvoj u svim naučnim oblastima.

Bez obzira da li želite da proučavate atomsku fiziku ili misteriozne galaksije u svemiru, Slovenija će vam to omogućiti. Studenstki programi slovenačkih fakulteta struktuirani su tako da vam nude najnovija naučna istraživanja. Studije u Sloveniji pripremiće vas za samouvereno suočavanje sa globalnim izazovima.

Veliki izbor studijskih programa

Na 6 univerziteta u Sloveniji realizuje se 594 dodiplomskih programa u svim naučnim oblastima, na 103 fakulteta.

Osnovne studije u Sloveniji se izvode po bolonjskom sistemu (3+2), a studijski programi su podeljeni na:

  • programe visokog obrazovanja (3 godine), 180 ESPB i
  • univerzitetske akademske programe (3 ili 4 godine), 180-240 ESPB.

Uslovi za upis

Prvi uslov za upis na dodiplomske studije u Sloveniji je završeno četvorogodišnje srednje obrazovanje. Dalje, važno je da li ste završili gimnaziju ili srednju stručnu školu i koju ste maturu položili.

Svaki fakultet raspisuje određeni broj mesta za inostrane studente. Ukoliko se na raspoloživa mesta prijavi veći broj kandidata, fakulteti vrše selekciju. Rangiranje primljenih kandidata se vrši prema njihovom proseku ocena iz 3. i 4. godine i oceni sa mature.

Za određene studijske programe za koje je potreban prijemni ispit, se prilikom rangiranja kandidata uzima u obzir i uspeh iz pojedinih predmeta u srednjoj školi.

Ne postoje prijemni ispiti, osim na akademiji za umetnost, režiju/film, sport, muzičkoj akademiji, arhitekturi, dizajnu tekstila i odeće.

B2 sertifikat za znanje slovenačkog jezika je potreban za upis na studijske programe medicine, stomatologije, psihologije, farmacije, zdravstvene zaštite.

[Pročitaj sledeće] EU je izdvojila 26 milijardi evra za novi Erazmus + program

[Zakažite konsultacije]