Skip to main content Skip to search
Словенското знаме

Zašto studirati u Sloveniji?

2 min. čitanje

 

Slovenija je mala evropska država poznata po obilju prirodnih lepota, čistom okruženju, kvalitetnom životnom standardu i bogatoj kulturnoj tradiciji.

Sa geografskim položajem između Alpa i Jadranskog mora, Slovenija se graniči sa četiri zemlje: Italijom, Austrijom, Mađarskom i Hrvatskom.

Broj stanovnika: 2 080 908.

Službeni jezik je slovenački, a italijanski i mađarski se koriste na područjima gde žive italijanska i mađarska manjina.

Slovenija je punopravna članica EU i NATO od 2004. godine.

Od 2007. evro je nacionalna valuta.

Visoko obrazovanje u Sloveniji

Kao potpisnica Bolonjske deklaracije, Slovenija nastoji da implementira osnovne ciljeve tercijarnog obrazovanja. To su: kvalitet, zapošljivost i mobilnost u Evropi i svetu, fer pristup, raznovrsnost institucija i studijskih programa.

Visoko obrazovanje u Sloveniji pokriva visoko obrazovanje i univerzitete.
Više škole: 30 javnih i 19 privatnih (33 programa).

Visokoškolske ustanove: 5 državnih i 1 privatni univerzitet (594 osnovnih, 500 master studijskih programa) i 40 privatnih fakulteta (110 osnovnih i 69 master programa).

Svi studijski programi su akreditovani od strane Ministarstva prosvete, nauke i sporta Republike Slovenije.

Uz kvalitetan obrazovni sistem, međunarodno priznate diplome i širok izbor naučnih istraživanja, Slovenija će vam pružiti obećavajući profesionalni razvoj. Ona će vas naučiti životnim lekcijama van nastavnog plana i programa.

Koji god studijski program da izaberete, budite sigurni da ste dobrodošli u prijateljsku akademsku zajednicu i zemlju sa dobro organizovanim sistemom podrške studentima.

7 razloga zašto je Slovenija najpopularnija evropska studentska destinacija u regionu

 

1. Evropski kvalitet obrazovanja

Studije u Sloveniji su besplatne za makedonske državljane, na osnovu bilateralnog sporazuma između dve zemlje. Upis se vrši bez prijemnih ispita (osim za umetničke smerove), a diplome stečene na slovenačkim univerzitetima su međunarodno priznate i predstavljaju znak evropskog kvaliteta i akademske izvrsnosti.

 

2. Veliki izbor studijskih programa

U Sloveniji postoji 6 univerziteta i 143 fakulteta na kojima možete birati između 1500 studijskih programa iz svih naučnih oblasti. Studiranje se zasniva na savremenom akademskom, interaktivnom i inovativnom pristupu. Nastava je usmerena na istraživanje i praksu, a fakulteti su opremljeni najsavremenijim tehnologijama i laboratorijama. Vašu profesionalnu nadogradnju će podržati vrhunski profesori stručnjaci u vašoj oblasti.

 

3. Sigurno i tiho

Slovenija se konstantno rangira kao jedna od najsigurnijih nacija na svetu. U 2017. godini, Globalni indeks mira svrstao je Sloveniju na sedmu najbezbedniju zemlju na svetu. Kao strani student u ovoj zemlji imaćete jednaka prava sa slovenačkim studentima.

 

4. Najčistija zemlja na svetu

Ujedinjene nacije su 2017. proglasile Sloveniju najčistijom zemljom na svetu.

Slovenija je osvojila titulu „najzelenije“ zbog visokog ranga po svim pokazateljima kvaliteta vazduha, vode i otpada, zaštite prirode i zelenog poslovanja. EU je 2016. godine glavni grad Ljubljanu proglasila najzelenijim evropskim gradom. Postoji 17 sertifikovanih zelenih destinacija širom zemlje.

 

5. Zemlja inovacija

Slovenija je jedna od najinovativnijih zemalja na svetu, zahvaljujući ogromnim ulaganjima u naučna istraživanja i razvoj u različitim oblastima. Ova mala država je u svetskom vrhu po broju pronalazaka, visokoj tehnologiji, produktivnosti, dodatoj vrednosti proizvodnje, efikasnosti u visokom obrazovanju (procenat radne snage sa diplomom).

 

6. Rad tokom studija

Slovenija je jedna od retkih zemalja u Evropi i svetu koja omogućava studentima da rade do 40 sati nedeljno. Studentskim radom država stimuliše sticanje radnog iskustva pre diplomiranja i jača studentski budžet.

 

7. Troškovi života

Najveće olakšanje vašeg budžeta je to što ste oslobođeni plaćanja školarine, a zauzvrat dobijate kvalitetno visoko obrazovanje. Naravno, pre dolaska na studije u Sloveniju treba uzeti u obzir troškove smeštaja i hrane, koji su relativno niski u odnosu na druge evropske zemlje.

 

Uštedite dragoceno vreme i energiju tražeći tačne informacije i detalje studijskog programa i uslove za upis.

Popunite formular u nastavku i zakažite konsultacije sa našim iskusnim edukativnim mentorima, a mi ćemo Vam pomoći na putu do garantovanog upisa u Sloveniji!
Odgovorićemo vam čim budemo mogli!

Пријава за консултации

    POLITIKА PRIVATNOSTI